Verzakking van blaas, baarmoeder of darm

De blaas, darmen en bij vrouwen ook de baarmoeder bevinden zich in het kleine bekken. Een verzakking wordt ook wel prolaps genoemd. De organen worden aan de onderzijde ondersteund door de bekkenbodem, aan de voorzijde door de buikspieren en aan de achterzijde door de ruggengraat en de rug- en bilspieren. Krijgen deze organen onvoldoende steun, dan kunnen ze gaan verzakken. Voor een adequate ondersteuning speelt o.a. de stevigheid van het band- en bindweefselapparaat een rol, maar zeker ook de bekkenbodem!

Typische klachten die optreden bij een verzakking zijn: ‘gevoel alsof er iets uit de vagina zakt’, buikpijn in de onderbuik en soms een zwaar en moe gevoel op deze plek, lage rugpijn, veranderingen in plas- en/of ontlastingsgewoontes en pijn tijdens en/of na geslachtsgemeenschap.

Wat veroorzaakt een verzakking?

Door zwangerschappen en bevalling. Maar ook tillen, overmatig hoesten, overgewicht en andere zware lichamelijke activiteiten spelen een rol. Moet men altijd veel meepersen tijdens ontlasten dan kan dit de verzakking nadelig beïnvloeden.