De prostaat is een deel van het mannelijk voortplantingsorgaan en is niet veel groter dan een walnoot. Hij ligt om de plasbuis heen, vlak onder de blaas en is verantwoordelijk voor de aanmaak van het spermavocht. Tijdens het ouder worden zal de prostaat steeds groter worden.

Prostaatvergroting (goedaardig)

Als een man ouder wordt (vanaf het 50ste levensjaar) kan die groei van de prostaat problemen gaan opleveren. Een derde van de mannen boven de 50 jaar krijgt plasproblemen omdat de grotere prostaat de plasbuis gedeeltelijk dichtdrukt. Het plassen voelt dan soms branderig aan en het wordt moeilijker om in één keer helemaal leeg te plassen. Vaker naar het toilet gaan, zowel overdag als ’s nachts, nadruppelen en een zwakkere plasstraal zijn herkenbare symptomen. Worden deze klachten te erg dan is een operatie door de uroloog noodzakelijk.

Prostatitis

Dit is een ontsteking van de prostaat, veelal als gevolg van een bacteriële infectie. Voornamelijk jonge mannen kunnen hier last van krijgen. De bacteriën komen via de plasbuis in de blaas en gaan dan in de blaaswand zitten. Daarna dringen deze door naar de prostaat. Soms is een prostaatontsteking het gevolg van een SOA (seksueel overdraagbare aandoening). Herkenbare klachten zijn pijnklachten in de onderbuik, de liezen, de rug en/of tussen de anus en de balzak. Daarnaast kan het plassen branderig aanvoelen en is het lastiger om de plas op te houden. Soms kun je koorts krijgen en je ziek voelen. De symptomen komen vaak snel en het is belangrijk om dan meteen naar de huisarts te gaan.

Prostaatpijn

De prostaat is dan niet ontstoken door een bacterie maar slechts geïrriteerd en kan gezwollen zijn. Dit beeld wordt vaak gezien bij mannen tussen de 35 en 50 jaar. Het kan geen kwaad, maar het kan buitengewoon vervelend en lastig zijn. De pijn kan steken, branden en zeuren en er kunnen problemen bij het plassen ontstaan. Door de pijn ontstaat er een afweerspanning in de bekkenbodemspieren. Er wordt vaak geadviseerd om te ontspannen in een warm bad, maar een bezoek aan een geregistreerd bekkenfysiotherapeut kan je helpen deze bekkenbodemspieren te ontspannen.

Prostaatkanker

In Nederland wordt per jaar bij ongeveer 9.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Ruim 70% van hen is 65 jaar of ouder. Het merendeel van deze groep mannen zal er geen last van krijgen. Meestal wordt de ziekte bij hen nooit ontdekt. Soms komt de ziekte bij toeval aan het licht, bijvoorbeeld tijdens een medische keuring. Prostaatkanker ontwikkelt zich in de cellen van de klierbuisjes van de prostaat. Hierdoor ontstaat een verandering van het prostaatweefsel. Deze verandering is soms door een arts te voelen als een vergroting of een verharding van de prostaat.