De behandeling van de bekkenfysiotherapeut vindt doorgaans plaats op verwijzing van de huisarts of specialist (bijvoorbeeld de uroloog, gynaecoloog, seksuoloog, Maag-, Darm- en Leverarts of revalidatiearts) of op advies van een verloskundige of continentieverpleegkundige.
De bekkenfysiotherapeut helpt bij het leren herkennen en trainen van alle relevante spieren rondom het bekken en maakt daarbij soms gebruik van speciale apparatuur. De bekkenfysiotherapeut geeft indien nodig advies over ondersteunende hulpmiddelen zoals een bekkenband. Bij gezonde zwangere vrouwen heeft de fysiotherapeutische begeleiding vooral als doel dat zij actief blijven, hun conditie behouden en daarmee optimaal blijven functioneren.
Therapeuten
Bekkenfysiotherapeuten hebben na de vierjarige opleiding fysiotherapie een driejarige opleiding bekkenfysiotherapie gevolgd. Zij noemen zich geregistreerd bekkenfysiotherapeut en beschikken, in tegenstelling tot andere fysiotherapeuten, over de mogelijkheid inwendige behandeltechnieken toe te passen als biofeedback en elektrostimulatie.
Deze technieken ondersteunen de oefentherapie en kunnen leiden tot het eerder herwinnen van continentie. Ik ben zelf afgestudeerd als Master Bekkenfysiotherapeut. Dat betekent dat ik nog beter in staat ben om de resultaten van wetenschappelijk onderzoek te vertalen naar en toe te passen in mijn eigen praktijk.
Bekkenfysiotherapeuten zijn speciaal opgeleid en getraind in het uitvoeren van een inwendig (vaginaal en/of rectaal) onderzoek waarbij de functie van de bekkenbodemspieren of de aanwezigheid van verzakkingen wordt beoordeeld. Het inwendig onderzoek geeft een vollediger beeld en de mogelijkheid tot het geven van optimale feedback aan de patiënt over het juist uitvoeren van de bekkenbodem oefeningen.
Apparatuur
De bekkenfysiotherapeut kan gebruik maken van inwendig toegepaste apparatuur zoals myofeedback of elektrostimulatie. Binnen de praktijk wordt hierbij gebruik gemaakt van de MAPLe. Ook kan er gebruik gemaakt worden van de vaginale of rectale trainingsballon. Door gebruikmaking van deze middelen wordt het voor de patiënt gemakkelijk spiergroepen of functies te herkennen die voor het herstel belangrijk zijn en die voor hem of haar onbekend zijn.
Inwendig onderzoek en behandeling zal alleen worden toegepast na uw uitdrukkelijke toestemming.