Obstipatieklachten

Obstipatie ofwel een moeizame stoelgang, komt bij veel mensen wel eens voor. Voor een aantal mensen is dit verschijnsel echter geen incident maar helaas een zeer regelmatig of zelfs dagelijks probleem. De ene mens heeft elke dag ontlasting, een ander meerdere keren per dag. Dat is allemaal normaal. We spreken pas van verstopping of obstipatie als u minder dan drie keer per week ontlasting produceert of als dit alleen lukt door heel hard te persen. Er zijn veel oorzaken voor. Verstopping ontstaat als de ontlasting te lang in de dikke darm blijft zitten. Er wordt dan veel vocht onttrokken waardoor de ontlasting hard en droog kan worden.

Verstopping krijg je meestal door verkeerde leef- en eetgewoontes, met name vezelarme voeding, weinig lichaamsbeweging, uitstellen van het naar het toilet gaan bij de eerste aandrang en onvoldoende drinken. Vaak zie je een combinatie van deze factoren. Tijdens de stoelgang moet de weg vrij zijn voor de ontlasting zodat die ongehinderd het lichaam kan verlaten. Hier is een belangrijke rol weggelegd voor de bekkenbodem en met name voor de anale kringspier. Het is belangrijk voor een goede stoelgang dat de bekkenbodem volledig ontspannen kan zijn.

Zou je onbewust de bekkenbodem niet goed kunnen ontspannen of zelfs tijdens het persen de bekkenbodem gaan aanspannen, dan is dat niet bevorderlijk voor de stoelgang.